CITY OF SACRAMENTO UTLITY USER TAX
ADMINISTRATIVE RULING (3.1)

Communications User Tax
Sacramento City Code § 3.32.030

Authority. Pursuant to section 3.32.030(E) of the Sacramento City Code, the Tax
Administrator adopts the following administrative ruling to ensure that the Communications
User Tax is applied in a manner consistent with the Internet Tax Freedom Act to charges for
taxable communications services that are bundled with internet access service.

Administrative Ruling (Implementation of the Internet Tax Freedom Act).

1. Asused in this ruling:

a. “bundled” mean to provide a taxable communications service and internet
access service for a single charge or for set of charges that does not include
a separately stated charge for the internet access service;

b. “Internet Tax Freedom Act” means the federal law commonly cited as the
Internet Tax Freedom Act, 47 U.S.C. § 151 (note);

c.  “internet access service” means the provision of “internet access,” as that
phrase is defined by section 1105(5) of the Internet Tax Freedom Act; and

d. “taxable communications service” means any communications service
identified in section 3.32.030(B) of the Sacramento City Code that is not
exempt from the Communications Users Tax, other than internet access
service.

2. If a service supplier provides internet access service that is not bundled with a
taxable communications service, the charge for the internet access service shall be exempt
from the Communications User Tax, unless section 1101(a) of Internet Tax Freedom Act
does not apply to the sale or purchase of the internet access service.

3. Except as set forth in subsection (4) of this administrative ruling, if a service
supplier provides a taxable communications service that is bundled with internet access
service, the full amount of each charge collected by the service supplier for the bundled
taxable communications service and internet access service shall be subject to the
Communications User Tax.

4. If a service supplier provides a taxable communications service that is bundled
with internet access service, the service supplier may apply the Communications Users Tax
to a portion of the charge or charges it collects for the bundled taxable communications
service and internet access service, if that portion of the charge or charges is not less than



e

the reasonable value of the taxable communication service. The service supplier has the
burden of proving, by a preponderance of the evidence, that the value it assigns to the taxable
communications service is reasonable, subject to the following rules:

a.  Perse Reasonableness. 1f the service supplier assigns a value to the taxable
communications service that is not less than the price of the same service
offered by the service supplier on a stand-alone basis, the assigned value
shall be deemed per se reasonable.

b.  Other Factors. If the service supplier assigns a value to the taxable
communications service that is less than the price of the same service
offered by the service supplier on a stand-alone basis, the Tax
Administrator, in determining whether the value is reasonable, may
consider: (i) the price of the same service offered by the service supplier on
a stand-alone basis; (ii) the current market price of comparable services
offered by competitors on a stand-alone basis; and (iii) information in the
books and records of the service supplier that identifies the service
supplier’s comparative costs of providing the taxable communications
service and the internet access service. Relative usage of network
bandwidth is not a reasonable basis for determining the reasonable value of
the taxable communications service.

A service supplier, to ensure compliance with this subsection, may submit a proposed value
for a taxable communications service to the Tax Administrator for review and approval.

5. Notwithstanding subsection (4) of this administrative ruling, if a service supplier
provides a taxable communications service that is bundled with internet access service, and
section 1101(a) of Internet Tax Freedom Act does not apply to the sale or purchase of the
internet access service, the full amount of each charge collected by the service supplier for
the bundled taxable communications and internet access services shall be subject to the
Communications User Tax.

Limitation. This Administrative Ruling is intended to give general guidance and should not
be viewed as providing a definitive answer to all factual situations. The exact application of
the Communications User Tax will depend on the nature of the service, the way the service
is billed, and other factors.
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