CITY OF SACRAMENTO UTILITY USERS TAX
ADMINISTRATIVE RULING (2.2)

Communications User Tax
Sacramento City Code § 3.32.030

Authority. Pursuant to Section 3.32.030(E) of the Sacramento City Code, the Tax
Administrator adopts the following administrative ruling identifying certain fees and charges
that are subject to or exempt from the Communications User Tax.

Administrative Ruling (Charges).

1. The term “charges,” as used in Section 3.32.030 of the Sacramento City Code,
shall include any fee or charge collected from a user of communications services by a service
supplier for the purpose of recovering the cost of any fee, charge, or regulatory requirement
imposed on the service supplier pursuant to the laws of the State of California, and any fee
or charge that the service supplier is required or expressly authorized to collect from a user
of communications services pursuant to the laws of the State of California, including, but
not limited to, fees or charges collected in connection with:

a. the Public Utilities Commission Utilities Reimbursement Account
(PUCURA);

a.  Universal Lifeline Telephone Service (ULTS);

b.  the California Teleconnect Fund (CTF);

c.  the California Deaf and Disabled Telecommunications Program (DDTP);
d. the California High Cost Fund-A (CHCF-A);,

e. the California High Cost Fund-B (CHCF-B); and

f.  the California Advance Services Fund (CASF).

2. The term “charges,” as used in Section 3.32.030 of the Sacramento City Code,
shall include any fee or charge collected from a user of communications services by a service
supplier for the purpose of recovering the cost of any fee, charge, or regulatory requirement
imposed on the service supplier pursuant to the laws of the United States, and any fee or
charge that the service supplier is required or expressly authorized to collect from a user of
communications services pursuant to the laws of the United States, including, but not limited
to:

a.  any fee or charge collected in connection with Telecommunications Relay
Service, Number Portability, or Number Pooling;
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any fee or charge collected in connection with the Federal Universal

b.
Service Fund (USF); and
any fee or charge designated on the user’s invoice as a “FCC User Fee” or

- “FCC Regulatory Fee.”
3. Notwithstanding any other provision of this ruling, the term “charges,” as used
in Section 3.32.030 of the Sacramento City Code, shall not include:
the Federal Excise Tax (26 U.S.C. § 4251 et seq.); and
surcharges imposed by the State of California pursuant to the Emergency

a.
Telephone Users Surcharge Act (Rev. & Tax. Code § 41001 ef seq.).

b.
Limitation. This Administrative Ruling is intended to give general guidance and should not
be viewed as providing a definitive answer to all factual situations. The exact application of
the Communications User Tax will depend on the nature of the service, the way the service

is billed, and other factors.
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